Kokius alkoholinius gėrimus rinktis, kaip apskaičiuoti kiekį ir kaip jų skonį derinti su maistu – pataria Mineraliniai vandenys gėrimų ekspertas, someljė Mindaugas Paliukas.
Vyno skonio derinimo su maistu taisyklės
Tikrasis daugumos gėrimų (o ypač vyno) skonis atsiskleidžia patiekus juos prie tam tikrų patiekalų. Kalbant apie vyno skonio derinimo su maistu tradicijas, tiesiog atminkite nuo seno žinomą auksinę taisyklę: raudonojo vyno skonis tinka prie (raudonos) mėsos, o baltojo – prie žuvies ir baltos mėsos. Jei tuo vadovausitės, neprašausite. Žinant vieną taisyklę, pravartu prisiminti dar dvi: konkretaus regiono vyno skonis geriausiai dera su to regiono patiekalais ir vyno bei valgio skoniai turi sudaryti pusiausvyrą, t. y. vieno skonis neturi nustelbti kito. Kuo sunkesnis ir riebesnis valgis, tuo sunkesnis, tvirtesnis vyno skonis. Kuo valgis lengvesnis, tuo paprastesnis ir lengvesnis vyno skonis. Nepamirškite vyno pateikimo sekos: baltieji – prieš rožinius ir raudonuosius, sausi prieš saldžius, o lengvi prieš sunkius.
Aperityvas
Tradiciškai aperityvams labiausiai tinka chereso, lengvų baltųjų, sausų putojančių vynų ar nestiprių kokteilių ir vermuto skonis.
Gėrimų kiekio skaičiuoklė
Gėrimų kiekis priklauso nuo svečių skaičiaus. Vidutiniškai vienam žmogui patariama skaičiuoti apie: ~70–80 ml brendžio ar konjako; ~250 ml degtinės; ~450 ml vyno; ~90–100 ml šampano ar putojančio vyno.
REKOMENDUOJAMŲ GĖRIMŲ SĄRAŠAS
Visų šių gėrimų galite įsigyti specializuotose parduotuvėse Bottlery.
1. ŠAMPANAS
Pavadinimas: Moutard Grande Cuvée Brut Champagne (Prancūzija)
Prie kokių patiekalų skonio dera: galima vartoti kaip aperityvą, tačiau geriau skonį derinti prie keptos žuvies, troškintos mėsos. Skonis tinka prie vidutinio kietumo ir brandinimo sūrių, dera net su mėlynųjų pelėsių sūriu! Desertai nėra geras derinys. Saldūs ir sodriai rūgštūs skoniai tarpusavyje nedera. Prancūziškas šampanas geriamas iš aukštos, šiek tiek uždaros taurės (idealiausia – krištolinės).
Rekomenduojamas kiekis (~50 žm.): 6 but.
Vnt. kaina: 89,75 Lt / 25,99 €
2. PUTOJANTIS VYNAS
Pavadinimas: Divici Prosecco D.O.C. (Italija)
Prie kokių patiekalų skonio dera: tinka patiekti su lengvais ne itin intensyvaus skonio užkandžiais ir minkštaisiais sūriais.
Rekomenduojamas kiekis (~50 žm.): 6 but.
Vnt. kaina: 30,00 Lt / 8,68 €
3. BALTASIS VYNAS
Pavadinimas: Château Haut-Mouleyre Sauvignon Bordeaux A.O.P. (Prancūzija)
Prie kokių patiekalų skonio dera: galima derinti su lapinėmis salotomis, jūrų gėrybėmis, baltąja žuvimi, lengvo skonio vegetariškais patiekalais, pica ir lengvais makaronų patiekalais. Tinka prie minkštųjų baltųjų pelėsių ne itin intensyvaus skonio sūrių.
Rekomenduojamas kiekis (~50 žm.): ~10 but.
Vnt. kaina: 36,25 Lt / 10,49 €
4. RAUDONASIS VYNAS
Pavadinimas: Zenato Parziale Apassimento Veneto Rosso I.G.T. (Italija)
Prie kokių patiekalų skonio dera: tinka patiekti prie ryžių patiekalų su mėsa, paukštiena, grybais, ant kepsninės keptų dešrelių, picos, taip pat prie vidutinio kietumo ir brandinimo sūrių.
Rekomenduojamas kiekis (~50 žm.): ~10 but.
Vnt. kaina: 34,51 Lt / 9,99 €
5. ROŽINIS VYNAS
Pavadinimas: Carmelle Gamay Rosé Comte Tolosan I.G.P. (Prancūzija)
Prie kokių patiekalų skonio dera: įvairių užkandžių, saulėje džiovintų pomidorų, ant grotelių ruoštos žuvies ir vištienos patiekalų, salotų, jūrų gėrybių. Tinka prie minkštų bei vidutinio kietumo ne itin intensyvaus skonio sūrių.
Rekomenduojamas kiekis (~50 žm.): ~10 but.
Vnt. kaina: 19,99 Lt / 5,78 €
6. DEGTINĖ
Pavadinimas: „Stumbras vodka" Premium Organic (Lietuva)
Prie kokių patiekalų skonio dera: degtinė nėra tas gėrimas, kurio skonis gali būti derinamas su maistu. Tačiau kai kurie (pavyzdžiui, vyresni) žmonės įsitikinę, kad „grynas“ produkto skonis tinka prie visko...
Rekomenduojamas kiekis (~50 žm.): 18 but.
Vnt. kaina: 46,59 Lt / 13,49 €
7. BRENDIS
Pavadinimas: J.P. Chenet X.O. (Prancūzija)
Prie kokių patiekalų skonio dera: gali būti patiekiamas prie desertų ir kavos.
Rekomenduojamas kiekis (~50 žm.): 6 but.
Vnt. kaina: 40,99 Lt / 11,78 €
8. VISKIS
Pavadinimas: Nikka From The Barrel (Japonija)
Prie kokių patiekalų skonio dera: yra žmonių, kurie viskio skonį derina su maistu (rūkyta žuvimi, sunkiais mėsos patiekalais), tačiau, mano galva, šio gėrimo skonis labiau tinka kaip dižestyvas.
Rekomenduojamas kiekis (~50 žm.): 5 but.
Vnt. kaina: 130,00 Lt / 37,65 €
9. ALUS
Pavadinimas: Corona Extra (Meksika)
Prie kokių patiekalų skonio dera: yra begalė alaus rūšių, tačiau vasarą geriau rinktis universalesnį, lengvesnį skonį. Alų rekomenduojama patiekti tuo atveju, jei bus ruošiamas atskiras šalto alaus stalas su prie jo skonio derančiais užkandžiais. Nepamirškite citrinos, su kuria ragaujamas „Corona Extra".
Rekomenduojamas kiekis (~50 žm.): ~84–96 but.
Vnt. kaina: 5,19 Lt / 1,50 €
10. KOKTEILIS
Pavadinimas: Aperol Spritz (Italija), ryškios apelsinų spalvos kokteilis.
Receptas: 3 dalys (60 ml ) „Prosecco", 2 dalys (40 ml) „Aperol", 1 dalis (20 ml) sodos arba gazuoto mineralinio vandens. Paimkite stiklinę ar didelę apskritą taurę. Įdėkite ledo ir apelsino skiltelę, supilkite putojantį vyną, „Aperol" ir įpilkite truputį mineralinio vandens.
Rekomenduojamas kiekis (~50 žm.): 4 but. 0,75 l „Prosseco"; 2 but. 1 l „Aperol"; 1 l sodos vandens
Vnt. kaina: „Aperol" – 65,99 Lt / 19,11 €
Specializuotos alkoholinių gėrimų ir maisto prekių parduotuvės Bottlery – tai bendrovei Mineraliniai vandenys priklausantis tinklas, kurio lentynose rasite įvairių gėrimų kone iš viso pasaulio ir prie jų derančių užkandžių bei stalo aksesuarų.
Kompetentingas personalas rekomenduos gėrimus ir pasiūlys dovanoms tinkančių prekių bei visame pasaulyje garsių prekės ženklų gėrimų. Padėsime išsirinkti ypatingo skonio vyną, tinkamą laikyti, ar rekomenduosime nebrangų, bet puikios kokybės vyną. Taip pat galėsite įsigyti iš ekologiškai augintų vynuogių gaminto vyno, išsirinkti gaiviųjų gėrimų ir užkandžių. Jūsų prekes įpakuosime kaip dovaną.
Daugiau informacijos apie gėrimus www.bottlery.eu.