Nėra ko slėpti – nemažai mūsų, pamatę žodį „ekologiškas“, į jį pirmiausia reaguojame kaip į duoklę madai. Tačiau p. Benoit šeimos istorija atskleidžia, kokią svarbą tvarus ūkininkavimas turi iš tikrųjų ir kodėl jis „Marguet“ produktus daro dar vertingesnius.
Susipažinkime: 41-erių Benoit Marguet savo tėvų valdas pradėjo tvarkyti dar būdamas 16-os, tačiau galutinai verslą iš jų perėmė 31-erių. Tuo metu tarp jo ir tėvų buvo užviręs nemažas konfliktas: sūnus jiems pareiškė, kad šeimos verslą perims tik tada, jei tėvai leis jam visą vynuogininkystę paversti biodinamine. Paskutiniu p. Benoit argumentu tapo vos dvejų metų sulaukusiai dukrai Valentinai diagnozuotas kraujo vėžys: daugelis tikėjo, kad prie to nemažai prisidėjo ir greta mergaitės darželio buvę vynuogynai, kuriuose tuo metu gausiai naudoti įvairūs chemikalai. Laimei, šiandien vienuolikmetė Valentina yra sveika ir laiminga, o Marguet šeimos vynai – klesti.
Nuotraukoje – prancūzas Benoit Marguet.
Esate minėjęs, kad biodinamine vynuogininkyste domėjotės dar nuo 1997 metų, nors Prancūzijoje toks sprendimas nepopuliarus net ir šiandien! Taip, man šis klausimas buvo svarbus nuo seno. Visada jaučiau, kad noriu atsakingai rūpintis žeme, kuri mums dovanoja šampaną, žeme, kurioje jau kelis šimtmečius auginamos vynuogės, ir kuri yra viena iš derlingiausių ir geriausių tam skirtų vietų pasaulyje. Tam, kad tokia ir liktų, žemė nusipelnė paties natūraliausio elgesio su ja ir jos ekosistema. Manęs niekas neįtikins, kad, bandydami sukurti ką nors iš gamtos, geriausią rezultatą pasieksime apipurkšdami ją chemikalais. Galiausiai tai pakeis ne tik dirvą, vynuoges, bet ir paties vyno skonį – be to, šios grandinės pabaigoje visada yra vartotojas ir jo sveikata. Manau, tokio požiūrio turėtų būti laikomasi ne tik auginant vynuoges, bet ir ūkininkaujant apskritai.
Ar tiesa, kad šampaną veikia ne tik skirtingi metų laikai, bet ir mėnulio fazės? Mėnulio fazės smarkiai veikia kiekvieną mūsų gyvenimo dalį, gamtą, gyvūnus, tačiau žmogus iki šiol apie šiuos ciklus ir virsmus supranta labai nedaug. Priklausomai nuo Mėnulio ir Saulės pozicijos danguje sulaukiame ne tik jūros potvynių ir atoslūgių – nuo dangaus kūnų judėjimo priklauso ir vandens spaudimas mūsų pačių ląstelėse, kartu – ir mūsų kraujo spaudimas. Natūralu, kad tai veikia ir vandenį, esantį vyne. Mėnulio energija veikia ir vyno brendimą, todėl kartais net statinių ištuštinimo laiką verta rinktis atsižvelgiant į mėnulio fazę. Tas pats galioja ir vyno išpilstymui į butelius bei daugeliui kitų procesų. Mėnulio pozicija netgi veikia ir vyno jautrumą deguoniui, o juk gėrimo sąveika su deguonimi galiausiai lemia ir skirtingą vyno skonį.
Kokio skonio šampaną, Jūsų manymu, labiausiai tinka ragauti per vestuves? Kodėl? Manau, puikiai tinka tiek baltas, tiek ir rožinis šampanas. Pasirinkimas labai priklauso ir nuo svečių – pagalvokite, ar planuojate švęsti su tikrais žinovais, ar su rečiau šampaną ragaujančiais žmonėmis? Pagal tai galėsite rinktis arba daugiau mineralų turintį šampaną, arba vaisiškesnį, kuris ir lengviau prieinamas, ir priimamas.
Kada įprasta šampaną gerti per prancūzų vestuves? Paprastai Prancūzijoje šampano siūloma iš karto po ceremonijos bažnyčioje, tačiau dažnai jis tampa ir aperityvu prieš vakarienę, daug kas jo skoniu mėgaujasi ir per vakarienę. Prancūzijoje nėra populiaru šampaną gerti kartu su desertu, tačiau jei svečiai to pageidauja, tuomet siūlomas pusiau sausas ar saldus šampanas. Asmeniškai aš per vestuves šampaną labiausiai mėgstu ragauti kaip aperityvą.
Galbūt Jūsų šampaną mėgsta ir kokios nors Prancūzijos įžymybės? Įrašinėdama savo albumą, mūsų šampano atvyko paragauti ir Prancūzijos prezidento Nicolas Sarkozy žmona Carla Bruni. Kai susitikome, savo favoritais ji įvardijo „Marguet“ ir „Sapience“ šampaną! Beje, pastarasis yra ir pirmas visiškai ekologiškas šampanas prestižinio šampano klasėje.
Kaip įvertintumėte Lietuvos šampano rinką ir jos vystymąsi? Džiaugiuosi matydamas, kad Lietuvoje vis daugėja tikrų profesionalų, kurie labai aistringai domisi šampanu ir kurie gali tikrai puikiai pristatyti šį visų vynų karalių bei jam atstovauti – kalbu apie Juozą Kabašinską („Marguet“ šampanams Lietuvoje atstovaujantį nuo 2007 metų!), Rytį Jurkėną ir daugybę kitų puikių someljė, kaip pavyzdžiui, Narimantas Miežys. Pastebiu, kad Lietuvoje šampano rinka tampa brandesnė, o žmonėms įdomu sužinoti daugiau apie ypatingą, retą vyną ir šampaną bei suprasti jų kilmę.
Ko norėtumėte palinkėti poroms Lietuvoje, kurios kaip tik planuoja vestuves? Linkiu, kad jūsų meilė ir tarpusavio ryšys putotų ir tviskėtų tarsi šampano burbuliukai – gyvenimas yra nuolatinis asmeninis tobulėjimas, todėl visiems, pradedantiems bendrą gyvenimą, labai linkiu ir išminties.
N.Januškos nuotr.
Cognac Boutique gėrimų ekspertas JUOZAS KABAŠINSKAS: MARGUET Pere & Fils – nedideli, iš kartos į kartą tos pačios šeimos nuo 1875 m. valdomi šampano namai. Turi nuosavus vynuogynus Grand Cru vietovėse: Ambonė (Ambonnay) – 7,3 ha ir Buzi (Bouzy) – 0,7 ha. Per metus parduoda apie 100 000 butelių. Namai puoselėja senas gamybos tradicijas ir labai vertina ekologiją. Nuo 2009 m. MARGUET Pere & Fils vynuogynai oficialiai pripažinti biodinaminiais, jie naudoja minimalų įmanomą sulfitų kiekį. Beje, ant kiekvieno MARGUET butelio rašoma ne tik nuosėdų pašalinimo (disgorgement) data, bet ir iš kokių metų derliaus bei iš kokių vynuogių pagamintas, kada supilstytas į butelius antrinei fermentacijai, cukraus kiekis, na ir dar pridedama, kiek butelių pagaminta iš viso.
„Cognac Boutique" gėrimų ekspertas J.Kabašinskas.
Šie šampano namai išsiskiria ir tuo, jog kitą dalį vynuogių superka tik iš patikimų, jų filosofiją atitinkančių augintojų (Grand Cru ir Premier Cru). Gamyboje jie naudoja Pinot Noir ir Chardonnay vynuoges, ypatingą dėmesį skiria siekiui atskleisti unikalias terroir (augimo aplinkos) bei derliaus savybes. 70 proc. vyno laiko ąžuolo statinėse. Dėl to nuolat analizuoja skonius, eksperimentuoja, kiekvienais metais sukuria unikalių savo skonių bei cuvee stiliaus, taip pat nuolat ieško geriausios aromatų ir poskonių pusiausvyros.“
„Marguet" šampano ir kitų išskirtinių gėrimų iš Prancūzijos galite įsigyti gėrimų namuose COGNAC BOUTIQUE, Etmonų g. 4, Vilniuje.
TEKSTAS – Ievos Elvyros Kazakevičiūtės. NUOTRAUKOS – MARGUET PERE & FILS archyvo ir Nerijaus Januškos.